Sprężyny wymienione na LESJÖFORS 4285719.
Tył bez obciążenia wysokość 39 do 39,5 cm.
Wrażenia z jazdy, bardziej sztywny tył niż na oryginalnych.
Wrażenia wizualne tyl trochę wyżej niż przód.
Ogólnie pozytywnie ale teraz chyba trzeba będzie pomyśleć nad przodem.
20200110_204236.jpg20200110_204220.jpg20200110_204228.jpg
[O2] Problem z tylnym zawieszeniem Octavia II FL, sprężyny
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
MAD HV-199515 - koszt 662zl. Poważna sprawa. Ktoś wie czy jest gdzieś taniej występują one pod inną nazwą może?
Zostaw komentarz:
-
-
Zdjęcia które umieściłem były przed wymianą sprężyn.Zamieszczone przez Wojtenio Zobacz wpisMaciek.B. te fotki co wrzuciłeś to już po wymianie sprężyna na Lesjofors i jak tak to na jakie ? .
jutro będzie zmiana na LS 4285719
Zostaw komentarz:
-
-
aż zmierzyłem dzisiaj w swoim kombi lesjo 19 - pełny LPG i trochę ponad połowa PB, pełny zapas, podnośnik i inne drobne graty w bagażniku i moje lesjo19 trzymają tył na 380mmZamieszczone przez Andrzej.P Zobacz wpis
Zgadza się, "20"stki w użytkowaniu od 06.10.2018, liftback + lpg + hak + normalny zapas + żaba w bagażniku
zbiornik lpg pełny, zbiornik benzyny 1/4
L=P=385mm
Na szczęście miałem w pracy calówkę, więc mogłem od razu zmierzyć
Zostaw komentarz:
-
-
Samoloty - tylnymi światłamiZamieszczone przez Wojtenio Zobacz wpisle na pewno nie będę nikogo oślepiał
.
Zostaw komentarz:
-
-
Odpowiedź masz na poczatku wątku. Chyba post 17 .Zamieszczone przez Kris_hawk Zobacz wpisO co chodzi z niebieskimi Medami? Co to jest?
Zostaw komentarz:
-
-
Maciek? Przed rozumiem, tak? Bo jeżeli ten parametr 33,5 cm, jest po pełnym załadowaniu z "20"-tkami, to słabo..Zamieszczone przez Wojtenio Zobacz wpisMaciek.B. te fotki co wrzuciłeś to już po wymianie sprężyna na Lesjofors i jak tak to na jakie ? .
O co chodzi z niebieskimi Medami? Co to jest?
Zostaw komentarz:
-
-
Światła na pewno do regulacji ale zobaczę wieczorkiem jak świecą , ale na pewno nie będę nikogo oślepiał
.
Zostaw komentarz:
-
-
Nieźle, coś jak Polaj z mocnymi resoramiZamieszczone przez Wojtenio Zobacz wpisPo wymianie wysokość 410
Daj znać, ile to siądzie po czasie.
Sprawdzałeś może, jak światła teraz świecą? Ew. jakieś przeregulowanie? - ciekawe, czy / ile skrócił się oświetlany dystans.
Zostaw komentarz:
-
-
No i 19 lesjofors na pokładzie , po konsultacji zdecydowałem się na te a nie na 20 , dodatkowo poszły też MED-y . Po wymianie wysokość 410 . Okazało się że druga sprężyna też była pęknięta . Teraz to auto wygląda jak z pakietem na bezdroża ale zobaczymy niech się trochę ułożą .
Zostaw komentarz:
-
-
Gumy różnie - kwestia ile jeżdżone - u siebie nie zmieniałem, bo były OK.Zamieszczone przez Kris_hawk Zobacz wpisA jeszcze pytanie raczej spodziewać się że te gumy na dole i na górze będą do wymiany, czy te części się nie psują?
Tu też można jakby co dać grubsze gumy - jeżeli dobrze pamiętam to np. 25mm, przez co można jeszcze wyżej podbić tył.
Nawet takie kupiłem od kolegi z forum, ale póki co nie miałem potrzeby ich montować.
Zostaw komentarz:
-
-
Zgadza się, "20"stki w użytkowaniu od 06.10.2018, liftback + lpg + hak + normalny zapas + żaba w bagażnikuZamieszczone przez Wojtenio Zobacz wpisAndrzej.P czy możesz podać jaką masz teraz wysokość tyłu przy tych LS 42 857 20 , czytając twoje wypowiedzi to też masz Liftbacka z LPG . No i trochę już z tymi sprężynami jeździsz .
zbiornik lpg pełny, zbiornik benzyny 1/4
L=P=385mm
Na szczęście miałem w pracy calówkę, więc mogłem od razu zmierzyć
Zostaw komentarz:
-
-
Maciek.B. te fotki co wrzuciłeś to już po wymianie sprężyna na Lesjofors i jak tak to na jakie ? .
Zostaw komentarz:
-
-
Zastanowię się . Jestem ciekaw jak będzie wysoko stał tył po wymianie na LESJÖFORS 4285720 . Oryginały z Medami były OK .Zamieszczone przez Przemek_i Zobacz wpisWojti zostaw sobie Niebieskie medy ( albo mi wyślij )

Zostaw komentarz:
-
-
Andrzej.P czy możesz podać jaką masz teraz wysokość tyłu przy tych LS 42 857 20 , czytając twoje wypowiedzi to też masz Liftbacka z LPG . No i trochę już z tymi sprężynami jeździsz .
Zostaw komentarz:
-
-
Możnaż prosty. Ale po wymianie sprawdź sobie geometrię. U mnie naciąganie wahacza w dół delikatnie rozjechało kąty.Zamieszczone przez Kris_hawk Zobacz wpisA jeszcze pytanie raczej spodziewać się że te gumy na dole i na górze będą do wymiany, czy te części się nie psują?
I sprężyna jest symetryczna, czy ma znaczenie w która stronę ją zamontuję?
Pozdro
Zostaw komentarz:
-
-
Wojti zostaw sobie Niebieskie medy ( albo mi wyślij )Zamieszczone przez Wojtenio Zobacz wpisZaraz organizuje LESJÖFORS 4285720 do liftbacka z LPG będzie jak znalazł wcześniej były wspomagające MED i oryginały .

Zostaw komentarz:
-
-
No i mnie dopadło dzisiaj przy wyjeździe z garażu trzask no i tylna prawa sprężyna padła na 4 kawałki . Co do demontażu film mówi sam za siebie i wielkiej filozofii nie ma tylko jak się robi na zewnątrz nawet na parkingu to trzeba mieć dwie żaby , jedna do podniesienia auta a druga potem to podtrzymania wahacza jak na foto . Albo koziołek wtedy pójdzie na jednej . Zaraz organizuje LESJÖFORS 4285720 do liftbacka z LPG będzie jak znalazł wcześniej były wspomagające MED i oryginały .
Zostaw komentarz:
-
-
Super dzięki!
A jeszcze pytanie raczej spodziewać się że te gumy na dole i na górze będą do wymiany, czy te części się nie psują?
I sprężyna jest symetryczna, czy ma znaczenie w która stronę ją zamontuję?
2020-01-08_11h26_28.png
Zostaw komentarz:
-
-
A proszęZamieszczone przez Kris_hawk Zobacz wpisSłuchajcie, a czy przy wymianie sprężyn to po prostu wystarczy odkręcić dolne mocowanie amortyzatora? Oczywiście uprzednio blokując wahacz a później po odkreceniu opuszczając go powoli? Tylko tyle, czy o czymś jeszcze trzeba pamiętać?
Zostaw komentarz:
-
-
W mocowaniu 1 śruba na stronę (+5 mocujących koło). Potem jedynie lewarek do podniesienia wahacza.
Zostaw komentarz:
-
-
Słuchajcie, a czy przy wymianie sprężyn to po prostu wystarczy odkręcić dolne mocowanie amortyzatora? Oczywiście uprzednio blokując wahacz a później po odkreceniu opuszczając go powoli? Tylko tyle, czy o czymś jeszcze trzeba pamiętać?
Zostaw komentarz:
-
-
-
Zdjęcia:
Bez obciążenia 36 cm
20200104_114215-bez obc2.jpg
Bez obciążenia z tyłu
20200104_114154-bez obc1.jpg
Dwie osoby z tyłu 33,5 cm
20200104_114847-2 osoby z tylu.jpg
Zostaw komentarz:
-
-
Dzisiaj zrobiłem test zmiany wielkości tylnego z obciążeniem, pełny zbiornik LPG i ok połowa PB.
Pusty samochód przód 39 cm
Pusty samochód tył 36 cm
Dziecko z tyłu ok 25 kg - 35,5 cm
Dziecko + Żona z tylu - 33,5 cm
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: